Dela den här berättelsen, välj din plattform!

Funderar du på att köpa ett bokföringsprogram eller byta ut ditt gamla? Att välja rätt bokföringsprogram för sitt företag är inte alltid lätt. Det finns många saker man måste tänka på. Vi har därför sammanställt en lista över saker man bör ha i åtanke när man väljer bokföringsprogram så att ditt val kan bli enklare.

 

Vad behöver du?

 

Innan du köper ett bokföringsprogram kan det vara bra att man tar sig tid och tänker över vad som är viktigt och nödvändigt för att du ska kunna bokföra på bästa sätt. Det kan vara bra att skriva en lista över saker som företaget är i behov av och som kommer underlätta bokföringen för dig. Det kan också vara bra att tänka långsiktigt. Kommer bokföringsprogrammet du köper vara lämpligt för företaget om 5 år? Kommer du sköta bokföringen själv eller har du tankar på att anlita en redovisningsbyrå för hela eller delar av arbetet? Nedan listar vi olika saker som man bör ha i åtanke när man väljer ett bokföringsprogram, vare sig det är första gången du köper ett bokföringsprogram eller funderar på att byta ut ditt nuvarande.

 

Molnbaserat

 

Idag finns det flera bokföringsprogram som är helt molnbaserade. Fördelen med att köpa ett molnbaserat bokföringsprogram är att du enkelt kan få tillgång till din bokföring vart och när du helst vill och det blir enkelt för dig hålla koll på hur det går för företaget. Du kan även enkelt skriva ut rapporter som du sedan kan ha till underlag för beslut som behövs fattas i företaget. En del leverantörer av molnbaserade bokföringsprogram erbjuder även appar för mobiler och surfplattor som du kan komma åt din bokföring vare sig du har din dator eller mobil till hands och på så vis kan du sköta ditt företag direkt från mobilen.

 

Datasäkerhet

 

Om du väljer ett molnbaserat bokföringsprogram kommer din data bli säkerhetskopierad och göra backup automatiskt. Väljer man att köpa ett program till datorn hemma eller på kontoret som inte lagras i servrar är det viktigt att du ser över datasäkerheten. Kontrollera att bokföringsprogrammet du köper har säkerhetsstandarder och värnar om ditt företags integritet när du ser över olika leverantörs alternativ. Se också till att kontinuerligt göra säkerhetskopior och backuper på din bokföring om detta inte ingår i bokföringsprogrammet du väljer. Skulle din dator någon gång krascha och du inte har gjort en backup kommer all din data gå förlorad.

 

Ta hjälp

 

Att bokföra och hålla koll på alla regler kan vara tidskrävande och kännas krångligt. Många väljer därför att ta hjälp av en redovisningsbyrå med delar eller hela bokföringsarbetet. Detta gör att du får mer tid att lägga på kärnverksamheten och kan arbeta för att ditt företag ska fortsätta att utvecklas. Har man tankar på att göra detta kan det vara bra att se till att bokföringsprogrammet man väljer kan samarbeta med redovisningsbyrån du har tänkt arbeta med så de lätt kan sköta de delar av bokföringen som du vill.

 

Förkunskap

 

Många bokföringsprogram kräver grundläggande utbildning men utöver det är det viktigt att programmet är lätt att arbeta med. Om programmet känns för avancerat och krångligt kan det vara bra att se efter ett program med bättre användarvänlighet. Om programmet känns lätt att navigera och sköta bokföringen i kommer du spara mycket tid. Det kan också vara värt att se efter en leverantör som har öppet köp på programmet. Detta ger dig tid att testa programmet i lugn och ro innan du bestämmer dig.  

 

Stöd

 

En av de viktigaste sakerna med ditt bokföringsprogram är att allt fungerar som det ska. Det kan därför vara bra att undersöka vad för slags stöd bokföringsprogrammet erbjuder. Ta reda på vad för stöd som ingår och ifall extra avgifter skulle tillkomma vid behov av stöd. Många gratis bokföringsprogram tar en avgift för stöd och hjälp med bokföringen om något skulle krångla. Denna kostnad kan vara bra att räkna med när man budgeterar för ett bokföringsprogram.

 

Sammankoppling av system

 

Som företagare arbetar man ofta i fler olika system i sin verksamhet. Genom att välja ett bokföringsprogram som går att koppla ihop med andra system behöver du inte oroa dig för att någon information skulle bli fel. Det kommer även göra att ditt arbete kan effektiviseras genom att allt finns samlat på en och samma plats.

 

Tillägg

 

Behöver du andra funktioner till företaget? Idag erbjuder många bokföringsprogram tillägg som fakturahantering och löneadministration. Här kan det vara bra att tänka över sin nuvarande situation och framtida. Kommer detta vara något vi kommer vara i behov av i framtiden? Kommer du skicka mycket fakturor eller behöver ta fram många rapporter? I så fall rekommenderar vi att du tittar närmare på ett bokföringsprogram som erbjuder tillägg. I många fall kostar inte system med tillägg mer.

 

Recensioner

 

Det är alltid bra att göra sin research. Att läsa hur andra har upplevt ett program kan hjälpa dig skapa en bild över hur det skulle vara för dig att använda programmet. Ha i åtanke att alla företag är olika och har olika behov och vad du behöver kanske inte har varit en prioritet för att annat företag. Det är därför viktigt att du väljer ett bokföringsprogram som passar din verksamhet och just era behov.

 

Sammanfattning

 

Vi hoppas att dessa punkter har varit till hjälp för dig vid valet av bokföringsprogram. Det finns många saker att ha i åtanke och vi rekommenderar att du ser på både dina nuvarande behov samt dina framtida när du väljer program. Genom att tänka på framtiden kommer det bli lättare när företaget utvecklas om man då har ett skalbart bokföringsprogram som kan växa med er. Har ni några frågor kring bokföringsprogram eller bokföring är du varmt välkommen att höra av dig till oss.

 

Relaterade Artiklar:

  1. Allt du behöver veta om ROT-avdrag: Få insikter om ROT-avdrag och hur de kan gynna dina renoveringar. Perfekt för dig som överväger förbättringar i hemmet. Läs mer om ROT-avdrag här

  2. Vad är en bokföringsbyrå?: Lär dig vad en bokföringsbyrå gör och hur den kan stödja dina affärsoperationer. Idealisk för nya företagare. Utforska vad en bokföringsbyrå är

  3. Fördelar med att ta hjälp av en redovisningsbyrå: Upptäck fördelarna med att anlita en extern redovisningsbyrå för ditt företag. Se fördelarna med att anlita en redovisningsbyrå

  4. Bokföra Swish-betalningar: Steg-för-steg guide för att korrekt hantera och bokföra betalningar gjorda genom Swish i ditt företag. Läs hur du bokför Swish-betalningar

 

SimsonsRedovisningsbyra-financial consultants

Få en personlig konsultation.

Leave A Comment