Dela den här berättelsen, välj din plattform!

När det kommer till att driva ett företag är en av de mest avgörande, men förvirrande, aspekterna ofta att hantera skatter. I Sverige innefattar detta att lämna in skattedeklarationer — rapporter som avslöjar dina ekonomiska transaktioner, inklusive mervärdesskatt (moms), arbetsgivaravgifter och andra preliminära skatteavdrag.

Vem Behöver Lämna in en Skattedeklaration?

Generellt krävs det att företag med en skattepliktig omsättning på upp till 40 miljoner SEK för moms ska lämna in skattedeklarationer kvartalsvis. Företag kan dock välja att rapportera dessa månadsvis. I båda fallen ska arbetsgivaravgifter och preliminära skatteavdrag rapporteras i månaden efter löneutbetalningsmånaden. Sista datum för inlämning är vanligtvis den 12:e dagen i månaden, förutom i januari och augusti, då det är den 17:e.


Sista Datum för Skattedeklaration Löneperiod Kvartalsvis Momsperiod Månadsvis Momsperiod
12:e februari januari oktober – december december
12:e mars februari   januari
12:e april mars   februari
12:e maj april januari – mars mars
12:e juni maj   april
12:e juli juni   maj
17:e augusti juli april – juni juni
12:e september augusti   juli
12:e oktober september   augusti
12:e november oktober juli – september september
12:e december november   oktober
17:e januari december   november
 

Sista Datum för Betalning

För småföretag med en skattepliktig omsättning för moms upp till 40 miljoner SEK sammanfaller förfallodagen för betalning med sista datum för skattedeklaration — den 12:e dagen i månaden (eller den 17:e i januari och augusti).

Företag med en skattepliktig omsättning över 40 miljoner SEK har fram till den 26:e att göra sina moms-betalningar, men sista datum för andra avgifter förblir detsamma.

Undantag och Särskilda Överväganden

  • Om sista datum infaller på en helgdag eller allmän helgdag blir nästa arbetsdag sista datum.
  • Företag med en årlig omsättning på 1 miljon SEK eller mindre i Sverige kan välja att lämna in en årlig momsdeklaration.

Sista Datum för Årlig Momsrapportering

För företag som enbart har affärer inom Sverige (inga EU-transaktioner) gäller följande sista datum för årlig momsdeklaration baserat på deras räkenskapsårsslut:

Räkenskapsårsslut Sista Datum för Pappersformulär Sista Datum för Elektronisk Inlämning
31 januari, 28 februari, 31 mars eller 30 april 12:e november 12:e december
31 maj eller 30 juni 27:e december 17:e januari
31 juli eller 31 augusti 12:e mars 12:e april
30 september, 31 oktober, 30 november eller 31 december 12:e juli 17:e augusti
 

Obs: Företag som bedriver gränsöverskridande verksamhet inom EU måste lämna in sina årliga momsdeklarationer senast den 26:e andra månaden efter utgången av deras räkenskapsår.


Genom att förstå dessa sista datum och krav kan företag navigera i det komplexa landskapet av svensk beskattning mer effektivt, undvika kostsamma böter och fel.

Vi hoppas att denna guide hjälper dig att förenkla din process för skattedeklaration. Håll dig uppdaterad med de senaste riktlinjerna och sök professionell rådgivning för skräddarsydd hjälp.

 

 

Relaterade Artiklar:

  1. Nya Momslag 2023 – Vad Det Innebär för Ditt Företag: En viktig artikel som beskriver de nya momslagarna från 2023 och dess påverkan på företag. Läs om de nya momslagarna

  2. Anställa Personal – Så Mycket Kostar Det Att Anställa: En översikt över kostnader och överväganden vid anställning av personal. Förstå kostnaderna för anställning

  3. Julgåvor Skatteregler 2023 – Guide för Företag: En guide till skattereglerna kring julförmåner och gåvor för 2023. Lär dig om skatteregler för julförmåner

  4. Vad är En Enskild Firma?: En grundlig förklaring av vad en enskild firma innebär och dess betydelse. Utforska vad en enskild firma är

  5. Fakturakrav på Datum för Leverans av Varor och Mer: Detaljerad information om fakturakrav och regler kring fakturering. Förstå fakturakrav