Dela den här berättelsen, välj din plattform!

Ansvarsbytet betyder att Skatteverket nu tar hand om ansökningarna om elstöd till företag. Sedan denna förändring, har många företag ställt frågor om hur processen kommer att fungera. Den 30:e maj är en viktig datum att komma ihåg eftersom det är då de berättigade företagen kan påbörja sina ansökningar. Men innan du går vidare med din ansökan, finns det några specifika kriterier att ha i åtanke.

Elstöd till företag: Viktiga kriterier

Denna checklista är avsedd att ge dig en snabb överblick över vissa viktiga kriterier:

  • Om ditt företag hade ett fastprisavtal innan 24 februari 2022 som fortfarande gällde den 24 februari 2023, kan du inte ansöka om elstöd. Detta är en viktig punkt som många företagare kanske inte är medvetna om.
  • Företag med skatte- eller avgiftsskulder hos Kronofogden är inte berättigade. Detta är en standardprocedur för de flesta statliga stödprogram.
  • Företag som befinner sig i konkurs eller liknande ekonomiska svårigheter är inte heller berättigade till detta elstöd.

Elstödets mängd och beräkning

Elstöd till företag är inte bara en fast summa. Det bestäms av elförbrukningen mellan oktober 2021 och september 2022. Företag kan få upp till 20 miljoner kr. Ett viktigt aspekt att notera är att beroende på ditt företags elområde, kan stödets mängd variera. Summorna varierar mellan 50 öre och 79 öre per kWh, vilket kan göra en stor skillnad i det totala beloppet av stöd.

Extra elstöd för elintensiva företag

Sverige erkänner utmaningarna med företag som är särskilt beroende av elektricitet. Elintensiva företag som använder mycket el i sina processer har också särskilt elstöd tillgängligt. Detta stöd är särskilt viktigt med tanke på de höga elpriser vi såg under 2022.

Ansökningstiden för elstöd till elintensiva företag förlängs

Bra nyheter för elintensiva företag! Ansökningstiden för elstöd har nu förlängts till den 18:e juni 2023. Energimyndighetens webbplats är den bästa resursen för att få mer information om detta stöd och detaljerna kring hur man ansöker.

Slutord om elstöd till företag

I dessa osäkra tider är det avgörande för alla företagare i Sverige att hålla sig uppdaterade om elstöd till företag. Med ständiga förändringar inom regelverket och de ekonomiska förutsättningarna, kan rätt information vara skillnaden mellan företagets framgång och svårighet. Kontakta oss på AstraRedovisning.se för mer hjälp och information.

Relaterade Artiklar:

  1. Övergång från Enskild Firma till Aktiebolag – Din Guide i Sverige
  2. Vad är En Enskild Firma?
  3. Hur Företagare Kan Hantera Sin Egen Bokföring
  4. Friskvård och Rehabilitering – Läs Upp Skattefördelar
  5. Förlängt Räkenskapsår – Vanliga Frågor och Hur Det Fungerar
SimsonsRedovisningsbyra-financial consultants

Få en personlig konsultation.

Leave A Comment