Dela den här berättelsen, välj din plattform!
Går du runt och funderar på att starta företag? Då kanske franchise är något för dig! Genom franchising får du tillgång till ett redan vinnande affärskoncept och stöd vid uppstart och utveckling av företaget. Franchising finns idag inom alla möjliga branscher och det finns något för alla. I denna artikel kommer vi ta reda på mer om vad franchising är, fördelar med franchising, kostnader och om man kan sälja sitt franchise företag eller inte. Låt oss börja med vad franchising är.
Vad är franchising?
Idag finns franchising inom alla branscher och både små och större företag erbjuder franchise möjligheter. Franchise skapar trygghet då man har bevis på att idén fungerar och att efterfrågan finns på marknaden. Franchising är väldigt fördelaktigt då det bygger på att båda parter samarbetar och fördelar uppgifterna i företaget. Du som har ett franchiseföretag kallas för franchisetagare och personen som äger affärskonceptet kallas för franchisegivare.
Franchisegivaren hjälper franchisetagaren genom att bidra med kunskap, marknadsföring, administration och stöd. Medan franchisetagaren sköter det som sker mer lokalt i företaget, såsom tex försäljning och kundkontakt. När man driver en franchise är man juridiskt fristående och ansvarar för att driva företaget. Det betyder att det är ditt ansvar att se till att företaget presterar och möter de mål du sätter upp för företaget.
-
Franchisetagare
Att bli franchisetagare växer sig allt större i Sverige. Som franchisetagare går du in i avtal med en franchisegivare där du får använda deras framtagna och beprövat affärskoncept i utbyte mot ersättning. Ersättning brukar starta med en inträdesavgift och sedan avgifter i form av royalties som är en procentuell del av företagets omsättning. Att bli franchisetagare är den perfekta vägen för dig som vill arbeta med en redan framtagen idé som man själv har intresse för och tror på. Någon bättre hjälp kan man knappast få än av sin franchisegivaren som finns där för att guida dig längs med vägen och hjälpa dig utveckla företaget.
Dock måste man förstå att även ett redan framtaget affärskoncept har sin utmaningar. Många gånger tar det tid innan företaget kommer igång och blir lönsamt. Trots stöd och råd krävs mycket hårt arbete för att allt ska gå runt. När du har bestämt dig för att gå för företagsformen franchise är det dags att börja se sig om och jämföra olika franchise i den bransch du vill vara verksam i.
För att ta reda på mer information om franchisen du är intresserad av är det bra att prata med andra franchisetagare. Se också till att gå igenom avtalet noga och anlita gärna en juridisk person som går igenom avtalet med dig innan du skriver på. Tänk även på att välja en franchise som du 100% supportar och tror på i framtiden. Mycket hårt slit och tid kommer behöva investeras så välj en affärside som du känner stark passion för.
-
Franchisegivare
Franchisegivare är ett företag som har ett vinnande affärskoncept och som genom avtal med franchisetagare hyr ut sitt varumärke i utbyte mot ersättning. Franchising ger företaget möjligheten att expandera och växa. Det kan vara att man vill öppna fler butiker eller företag på nya geografiska platser eller förändra en nuvarande kedja till franchise. Genom franchising kan företaget expandera utan att man behöver gå in med egna investeringar för att starta upp företaget.
Som franchisegivare slipper du även ansvaret för personal. Franchisegivaren brukar fortsätta att bistå och hjälpa med en del uppgifter såsom marknadsföring, se till att sortiment är aktuellt, coacha och stödja franchisetagaren genom olika utbildningar och möten, samt se efter bästa möjliga leverantörer för företagets sortiment/utbud.
Fördelar med franchising
Det finns en rad olika fördelar med att välja företagsformen franchise. Den främsta skulle jag säga är att du har bevis på att det redan är ett vinnande koncept. Du kan se från resultat av franchisegivaren att en lönsamhet och ett intresse finns på marknaden. Som sagt så vet du att det är ett vinnande koncept där det ingår ett utbud/sortiment och marknadsföring som genererar kunder. Du behöver alltså inte lägga massor med tid på att prova olika produkter i ditt sortiment eller investera i oprövade marknadsföringsstrategier. Detta kommer leda till att du sparar både tid och pengar.
När du går in i ett franchiseavtal får man en rad förmåner för att företaget ska komma igång och vara lönsamt. Det är bland annat hjälp med marknadsföring, coachning och stöd och råd gällande företaget som kan dyka upp längs vägen. När man startar ett företag kan det vara svårt att veta hur man ska budgetera, här får du hjälp genom att redan ha färdiga kundavtal och priser för sortimentet/utbudet ni erbjuder. Till sist så är du aldrig ensam. Du kan alltid ta kontakt med andra franchisetagare för att få tips och råd. Tillsammans kan ni diskutera och hjälpa varandra utvecklas och finna nya möjligheter.
Vad kostar franchising?
När man startar en franchise betalar man en inträdesavgift och sedan royalties. Royalties betyder att man betalar franchisegivaren en del av omsättningen som företaget gör. Antalet procent som ska betalas till franchisegivaren kan variera och ska komma överens mellan båda parter när man tecknar franchiseavtalet. Startavgiften beror helt på vilket varumärke det är och hur marknaden ser ut.
Det bästa man kan göra är att försöka räkna hur mycket företaget kommer få in och vilka utgifter som företaget kommer att ha i framtiden. Genom att få en bild av inkomster och utgifter och avgifter till franchisegivaren kan du se om företaget kommer bli lönsamt eller ej. Se också över hur mycket hjälp och stöd du kommer få av franchisegivaren vid uppstart av företaget, ofta i form av utbildning, marknadsföring, administration och stöd.
Sälja sin franchise företag
Det går att sälja ett franchiseföretag. Dock måste du ha franchisegivarens tillåtelse innan du säljer. Detta i och med att det är franchisegivaren som måste fortsätta med avtalet med den nya ägaren av företaget. När du funderar på att sälja och har potentiella köpare är det viktigt att du pratar med franchisegivaren och låter dem vara delaktig och värdera den potentiella köparen.
Sammanfattningsvis
När du startar ditt franchiseföretag måste man likt andra företagsformer registrera företaget och ta ansvar för att all bokföring, skatter och försäkringar sköts korrekt. Har du frågor kring bokföring och skatt gällande ditt franchiseföretag är du varmt välkommen att kontakt oss. På Astra Redovisning ser vi alltid till att din löpande bokföring och bokslut blir korrekt gjord och följer alla de lagar och regler som gäller.
Relaterade Artiklar:
-
Så Startar Du Ett Aktiebolag i 5 Enkla Steg: En guide som visar hur du kan starta ett aktiebolag på ett enkelt och överskådligt sätt. Lär dig starta aktiebolag
-
Så Startar Du Ett Handelsbolag: Steg-för-steg-anvisningar för att starta ett handelsbolag. Följ guiden för handelsbolag
-
Vilken Företagsform Ska Jag Välja?: En hjälpande hand för att välja rätt företagsform utifrån dina behov och verksamhetens natur. Utforska olika företagsformer
-
Nyckeltal: En artikel om vikten av nyckeltal i företagets ekonomiska analys och beslutsfattande. Läs om nyckeltalens betydelse
-
Fördelarna med Bokföring: En genomgång av de många fördelarna som ordnad och effektiv bokföring erbjuder för ett företag. Förstå bokföringens fördelar