Dela den här berättelsen, välj din plattform!

Vi är ett företag inom redovisning och bokföring baserat i Stockholm, specialiserade på att erbjuda experttjänster för företag som vill outsourca dessa funktioner. Vi är inte involverade i försäljning av någon typ av företag.

Funderar du på att starta aktiebolag men vill slippa allt pappersarbete som tillkommer med att starta bolag själv eller vill du starta med något färdigt? Då kan lagerbolag eller historikbolag vara något för dig. I denna artikel kommer vi reda ut skillnaden mellan ett lagerbolag och ett historikbolag för att se vilket alternativ som skulle passa dig bäst.

 

Vad är ett lagerbolag?

Ett lagerbolag är ett “tomt” aktiebolag som är registrerat och har ett organisationsnummer. Men vad menas med “tomt”? Med det menas att ingen tidigare verksamhet har bedrivits i bolaget. Lagerbolag skapas för att sedan kunna säljas vidare och man slipper då all administration som tillkommer vid uppstartandet av ett aktiebolag från grunden. Man skippar helt enkelt ett par steg och man kan ofta inom ett par timmar kommer igång med verksamheten och börja fakturera. Det enda du behöver göra när du köper ett lagerbolag är att ändra verksamhetsbeskrivningen och verksamhetsnamnet som stämmer överens med aktiebolaget du vill driva och byta ut styrelsen.

Precis som när du registrerar ett aktiebolag själv så startar bolagets räkenskapsår dagen det registrerades hos Bolagsverket. Alltså kommer det inte vara det datum som du tar över och köpte aktiebolaget. Ett lagerbolag följer samma regler som ett “vanligt” aktiebolag och det krävs aktiekapital på 25 000 kr för ett privat lagerbolag. Priset för ett lagerbolag brukar vara aktiekapitalet + administration. Vilket vanligtvis ligger runt 5 000 – 10 000 kr. Man kan alltså räkna med att betala minst 30 000 kr vid köpet av ett lagerbolag.

 

Fördelar med lagerbolag

Det finns flera anledningar till varför man vill köpa ett redan registrerat aktiebolag. Den främsta fördelen är tiden du sparar. Man behöver inte vänta på att Bolagsverket ska godkänna anmälan om registrering. Istället får man tillgång till organisationsnumret direkt och kan börja driva sin verksamhet. Oftast är det klart inom loppet av en arbetsdag. Man slipper även all administration och många företag som säljer just lagerbolag erbjuder även hjälp med att välja en styrelse och samlar ihop alla dokumentet så man enkelt kan skriva på i slutet.

 

Vad är ett historikbolag?

Ett historikbolag är precis som det låter, ett aktiebolag med historik. Det har alltså bedrivits verksamhet hos bolaget innan. Bolaget är redan registrerat hos Bolagsverket, registrerat för f-skatt och moms hos Skatteverket och har färdiga bankkonton. Ibland finns det även en kassa. Så precis som lagerbolag slipper man lägga massor av tid på administration som tillkommer vid uppstart av ett aktiebolag.

 

Fördelar med historikbolag

Främsta anledningen att personer väljer att köpa ett historikbolag är kreditvärdigheten som bolaget tar med sig. Det kan även komma att spela roll när potentiella kunder söker på bolaget och man ser att det har bedrivits verksamhet i flera år jämfört ett helt nystartat bolag. En annan fördel som nämnt ovan är all administration som man slipper då allt redan finns klart. Det finns helt enkelt en grund att stå på direkt och man behöver inte bygga upp allt själv.

En nackdel med att köpa ett historikbolag kan vara priset. Priset varierar ofta beroende på hur den tidigare verksamheten har presterat och bolagets kreditvärdighet. Har det gått bra för bolaget innan kommer priset för bolaget vara högre. Samt om det inkluderar en kassa. Det är av största vikt att du kontrollerar bolagets historik innan du skriver på några papper. Det kan hända att det finns tidigare krav från kunder eller garantier som måste uppfyllas eller obetalda avgifter eller skatter som måste betalas.

 

Skillnaden mellan lagerbolag och historikbolag

Som framgår i texten ovan är skillnaden mellan ett lagerbolag och ett historikbolag ganska stor. Båda är snabba alternativ till att komma igång med ett aktiebolag. Men skiljer sig mycket när det kommer till tidigare verksamhet. För att klassas som ett lagerbolag får det inte ha varit någon tidigare verksamhet i bolaget. Historikbolag å andra sidan har bedrivit verksamhet i ett eller flera år tidigare. Det medför därför mindre risk att köpa ett lagerbolag då det inte kan finnas några “gömda” avgifter eller skatter som behöver betalas.

Ett historikbolag är definitivt en större risk men om man är noggrann i granskningen kan man få mer tillbaka. Att ha en bra kreditvärdering kan vara till stor fördel och underlätta att få kredit hos leverantörer eller vill låna pengar på banken. Du kommer även snabbt igång och slipper vänta på handläggningstiden hos Bolagsverket. Känner du att du snabbt vill komma igång kan ett lagerbolag vara ett bra alternativ men vill du ha ett etablerat företag med bra kreditvärdering kan ett historikbolag vara ett bättre alternativ.

 

Sammanfattning

Denna artikel behandlar skillnaderna mellan att köpa ett lagerbolag och ett historikbolag. Ett lagerbolag är ett ’tomt’ aktiebolag utan tidigare verksamhet, vilket underlättar snabb start utan omfattande administration. Å andra sidan har ett historikbolag en etablerad verksamhetshistorik, vilket kan vara fördelaktigt för kreditvärdighet. Båda alternativen erbjuder olika fördelar beroende på dina affärsbehov. Lagerbolag erbjuder snabbhet och enkelhet, medan historikbolag ger en etablerad kreditvärdighet och möjligtvis tidigare verksamhet.

 

Våra Tjänster

Som en ledande redovisningsbyrå och bokföringsbyrå i Stockholm, erbjuder vi tjänster till en mångfald av kunder, från aktiebolag till entreprenörer, handelsbolag och andra företagstyper. Vår expertis omfattar ett komplett utbud av redovisnings- och bokföringstjänster.

Vi är särskilt inriktade på företag som önskar outsourca sin redovisning och bokföring. Observera att våra tjänster fokuserar på finansiell förvaltning och överensstämmelse, och vi är inte inblandade i försäljning av företag som lagerbolag eller historikbolag.

Vi välkomnar alla typer av företag som behöver professionellt stöd inom redovisning och bokföring att kontakta oss för experttjänster i Stockholm.

 

 

Relaterade Artiklar:

  1. Fördelarna med Bokföring: En utförlig artikel som belyser varför god bokföring är avgörande för företags framgång. Läs om bokföringens fördelar

  2. Så Startar Du Ett Aktiebolag i 5 Enkla Steg: En steg-för-steg-guide för att enkelt starta ett aktiebolag. Lär dig starta aktiebolag

  3. Fördelar med att Ta Hjälp av en Redovisningsbyrå: Upptäck hur en redovisningsbyrå kan underlätta och effektivisera ditt företags ekonomiska processer. Förstå redovisningsbyråns roll

  4. Att Välja Rätt Bokföringsprogram: Viktiga överväganden när du väljer bokföringsprogram för ditt företag. Tips för att välja bokföringsprogram

  5. Vilken Företagsform Ska Jag Välja?: En guide för att välja den företagsform som passar bäst för din verksamhet. Läs om olika företagsformer

 

Hur användbart var detta inlägg?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Röstantal: 1

Inga röster hittills! Bli den första att betygsätta detta inlägg.

Vi beklagar att detta inlägg inte var användbart för dig!

Låt oss förbättra detta inlägg!

Berätta för oss hur vi kan förbättra detta inlägg?

SimsonsRedovisningsbyra-financial consultants

Få en personlig konsultation.

Leave A Comment