Dela den här berättelsen, välj din plattform!

Moms på Yrkesutbildning i Sverige: En Djupdykning

I Sverige regleras moms på yrkesutbildning av Skatterättsnämnden. Moms på yrkesutbildning i Sverige är ett område som har skapat många diskussioner, särskilt när det gäller vilka typer av utbildningar som bör vara momsbefriade.

Utbildningens Beskaffenhet I Sverige kan utbildning antingen vara momsbefriad eller momsbelagd beroende på dess natur. Grundskole-, gymnasie-, eller högskoleutbildningar som organiseras av offentliga institutioner eller av dem som är officiellt erkända av staten för sådan utbildning är vanligtvis momsfria. Ytterligare ett kriterium för momsfrihet är om utbildningen berättigar till studiestöd.

Specifika Yrkesutbildningar Ett svenskt företag vid namn ”Utbildningsbolaget” erbjuder eftergymnasiala yrkesutbildningar. Kurs Alfa är en tvåårig yrkesutbildning som har erkänts och erhållit stöd av Myndigheten för yrkeshögskola. Denna kurs övervakas av staten, och studenter som deltar är berättigade till studiestöd.

Emellertid har Utbildningsbolaget även Kurs Beta, en kopia av Kurs Alfa men som undervisas på engelska. De erbjuder också Kurs Gamma, en heltidsyrkesutbildning på engelska. Dessa två kurser berättigar inte till studiestöd.

Momsbedömning av Skatterättsnämnden Skatterättsnämnden, när den utvärderade Kurs Beta och Gamma, betonade att eftersom studenter i dessa kurser inte kan få studiestöd, är det avgörande om dessa kurser räknas som högskoleutbildningar och om de organiseras av en institution erkänd av staten.

För att en utbildningsanordnare ska räknas som ”erkänd av staten” i detta sammanhang, måste det klart framgå att utbildningen erbjuds som en del av statens utbildningsinsatser. Eftersom dessa två kurser inte mottar något stöd, licens eller övervakning från staten, och även om de skulle kunna räknas som momsfria högskole- eller yrkesutbildningar, måste den organisation som erbjuder dem vara specifikt erkänd av staten för dessa kurser.

Sammanfattning: Momsreglerna för yrkesutbildning i Sverige kan vara komplexa, men genom att förstå dem kan utbildningsanordnare navigera skattelandskapet mer effektivt. Det är viktigt att känna till vilka kurser som är momsbefriade och vilka som inte är det för att undvika oväntade skatteförpliktelser.

Relaterade Artiklar:

  1. Den Ultimata Guiden för att Förstå Skattedeklarationer i Sverige
  2. Sommar Gåva eller Sommarfest
  3. Julgåvor Skatteregler 2023 – Guide för Företag
  4. Aktuellt: Kommande Förändringar för Skattebefrielse för Företag från 1 Juli 2022
  5. Franchising – Allt Du Behöver Veta
  6. Enskild Firma i Sverige: En Omfattande Guide
SimsonsRedovisningsbyra-financial consultants

Få en personlig konsultation.

2 Comments

 1. Anna januari 29, 2024 at 4:48 e m - Reply

  Kan jag göra avdrag för en yogainstruktörsutbildning som jag planerar att genomföra samtidigt som jag driver min frisörsalong?

  • Astra Redovisning januari 29, 2024 at 4:49 e m - Reply

   Kostnader för fortbildning som är nödvändig för att bibehålla din befintliga yrkeskompetens är avdragsgilla. Men, utgifter för en ny kompetens, som en utbildning till yogainstruktör, anses vara en grundutbildning och är därmed inte avdragsgilla.
   Om ditt företag betalar för denna utbildning, betraktas det som en skattepliktig förmån för dig personligen. Det innebär att utbildningen kan bokföras som en lönekostnad i företaget, och det ska även beräknas sociala avgifter på kostnaden.

Leave A Comment