Dela den här berättelsen, välj din plattform!

En redovisningskonsult hjälper dig att förstå vad olika rapporter betyder och hur informationen du ser påverkar ditt företag. Redovisningskonsulter hjälper till med ett antal uppgifter relaterade till redovisningstjänster såsom:

 • Finansiella prognoser
 • Analysera bokslut
 • Bestämma lönsamheten för ditt företag
 • Analysera leverantörsskulder för att se var ditt företag kan spara pengar
 • Bestämma vilka redovisningstjänster du behöver
 • Upprätta konsekventa redovisningspraxis

Trots att det finns många hemsidor och tjänster där ute som hjälper dig att lösa redovisningen, så gör en redovisningskonsult det så enkelt som möjligt. Du kan se alla dessa siffror i rutor. Kanske kan du till och med trycka på några knappar och skicka en faktura till kunder eller skapa en kassaflödesanalys.

Men om du inte förstår redovisningsgrunderna, kommer informationen du hämtar från den rapporten inte att vara till mycket hjälp när det gäller att fatta ekonomiska beslut om ditt företags framtid. Det är som att försöka se vad klockan är, utan att kunna klockan. Du ser den, och all information finns där, men du vet inte hur du använder den.

Hur kan företagare dra nytta av en redovisningskonsult?

Företagare kan dra nytta av att anställa en redovisningskonsult på ett antal olika sätt. En redovisningskonsult är ett utmärkt alternativ om du inte vill eller kan anställa en intern ekonomiansvarig. Det kan även vara ett utmärkt sätt att se till att undvika eventuella misstag inför bokslut och liknande. Närhelst du är i behov av en ekonomisk strategi så kan det gynna dig att anställa en redovisningskonsult.

En redovisningskonsults huvuduppgift är att hjälpa ledningen och andra intressenter att förstå de olika rapporter som genereras av bokföringen. De studerar data som presenteras och hjälper ledningen att förstå vad data och siffror representerar och innebär för organisationen. De analyserar också de finansiella rapporterna och uppmärksammar ledningen på de viktigaste siffrorna.

Finansiella prognoser är en annan viktig uppgift för redovisningskonsulter. De hjälper till att fastställa organisationens lönsamhet. Genom att analysera leverantörsskulderna kan de fastställa områden där pengar kan sparas och med vilken metod. Dessa konsulter kan dessutom hjälpa organisationen att förbättra sina bokföringsprocesser genom att sätta upp rutiner som säkerställer konsekvens i redovisningen. De kan analysera redovisningskraven ytterligare och ta reda på om ytterligare tjänster behövs. Du som företagare kan därför dra nytta av redovisningskonsulter på ett stort antal olika sätt.

Vilka frågor kan du ställa till en redovisningskonsult?

Om du funderar på att anlita en redovisningskonsult för ditt företag, finns det många saker du behöver tänka på. Du kanske är en expert inom din egen bransch, men det betyder inte att du förstår alla detaljer i ekonomi. Det är där en redovisningskonsult kommer in i bilden.

Det allra första du vill fråga en redovisningskonsult är vilken utbildning och vilka erfarenheter du har. Detta säkerställer att de faktiskt är kvalificerade för att utföra arbetet och att de har en tillräcklig utbildning.

När du säkerställt att meriterna är tillräckliga, är det en bra idé att diskutera vilka tjänster som du är i behov av. Olika redovisningskonsulter kan välja att specialisera sig inom särskilda områden och kan därför vara mer eller mindre lämpliga. Genom att föra en öppen dialog med varandra så säkerställer du att du och din redovisningskonsult är på samma sida. Detta gör att eventuella missförstånd kan undvikas helt och hållet.

Hur blir man redovisnings konsult?

Förutom att leta efter tidigare erfarenhet av redovisning kräver företag som anlitar redovisningskonsulter vanligtvis minst en kandidatexamen relaterad till redovisning eller ekonomi. Dessa program fokuserar på redovisningsprinciper, regelverk och finansiell rapportering och involverar ofta praktikplatser för praktisk erfarenhet. Företag föredrar ofta en examen och kan kräva att du uppvisar legitimation som visar att du är en certifierad revisor.

För att bli en certifierad revisor så behöver du ytterligare poäng utöver en kandidatexamen för att kvalificera sig för att ta uppsättningen av prov, så att tjäna en magisterexamen eller slutföra avancerade bokföringskurser kan uppfylla utbildningskravet.

Dessutom har en stor tillfällig erfarenhet potential att övergå till en heltidstjänst. I vissa fall kan dessa konsultmöjligheter fungera som en arbetsintervju där arbetsgivaren kan ge dig ett erbjudande på längre sikt eller heltid baserat på din prestation. Detta ger dig också möjlighet att utvärdera passformen innan du gör ett långsiktigt åtagande. Att ta ett arbete som konsult kan därför leda till en fast anställning i längden.

Hur mycket lön får en redovisningskonsult?

Den exakta lönen skiljer sig en hel del mellan olika redovisningskonsulter. Det beror dels på hur dina arbetsuppgifter ser ut, hur stor erfarenhet du har samt hur mycket värde du tillför din arbetsgivare.

Generellt så ligger lönen på mellan 27 000 till 40 000, du kan förvänta dig att börja på den lägre änden av skalan och arbeta dig uppåt i takt med att du arbetar längre inom branschen. Givetvis finns det konsulter där ute som tjänar mindre, och mycket mer. Dessa siffror är helt enkelt ett snitt hämtat från medianlönen för Svenska redovisningskonsulter.

Vad är skillnaden mellan en revisor och en redovisnings konsult?

Revisorer utför tjänster som att förbereda skattedeklarationer, granska ett företags finansiella register och utforma strategier för att minska ett företags skatteplikter. Redovisningskonsulter använder sin bakgrund inom redovisning och erfarenhet inom företagsvärlden för att hjälpa ett företag att fatta intelligenta strategiska finansiella beslut.

Revisorer och redovisningskonsulter har liknande roller med många gemensamma ansvarsområden, som att säkerställa korrekta finansiella rapporter. Eftersom revisorer förväntas granska ett företags finansiella register och verifiera deras riktighet, måste en revisor upprätthålla en objektiv hållning snarare än att identifiera sig personligen med företagets framgång eller misslyckande. Även om en konsult inte är anställd, närmar han sig sin uppgift som insider med ett personligt intresse i framgången för sina strategier.

Både revisorer och redovisningskonsulter har vanligtvis kandidatexamen i redovisning eller ett relaterat område, såsom ekonomi, affärer eller matematik. Revisorer har vanligtvis en bakgrund som främst fokuserar på detaljerna i redovisningssystem, medan redovisningskonsulter vanligtvis har tillämpat sina redovisningskunskaper inom företagsledning. Revisorer har vanligtvis erfarenhet och kunskap för att utforma komplexa skattestrategier. Konsulter har vanligtvis förmågan att utforma grundläggande skattestrategier, men de har mer omfattande kompetens inom finansiell planering och investeringar.

Relaterade Artiklar:

 1. Hur Företagare Kan Hantera Sin Egen Bokföring: Tips och strategier för företagare som önskar sköta sin egen bokföring effektivt. Läs om självhantering av bokföring
 2. Anställa Personal – Så Mycket Kostar Det Att Anställa: En översikt över kostnaderna och överväganden när man anställer personal i sitt företag. Förstå kostnaderna för anställning
 3. Om Oss: Lär känna Astra Redovisning och deras expertteam. Läs mer om oss
 4. Nyckeltal: Vikten av nyckeltal i företagande och hur de används för att analysera företagets ekonomiska hälsa. Utforska nyckeltalens roll
 5. Fördelar med att Ta Hjälp av en Redovisningsbyrå: Upptäck hur en redovisningsbyrå kan underlätta och effektivisera ditt företags ekonomihantering. Läs om fördelarna med redovisningsbyrå
SimsonsRedovisningsbyra-financial consultants

Få en personlig konsultation.

Leave A Comment