Dela den här berättelsen, välj din plattform!
Vilken företagsform ska man välja? När du har bestämt dig för att starta din verksamhet är det dags att tänka över vilken företagsform du ska välja. Att tänka över ekonomi, om du planerar att starta ensam eller tillsammans med andra och framtidsplaner för verksamheten kan hjälpa dig bestämma bästa företagsformen för just din verksamhet. Börja med att ställa dig själv de här frågorna:
- Hur mycket planerar du att investera i verksamheten direkt?
- Planerar du att driva verksamheten ensamt eller med andra?
- Vill du att verksamheten ska agera som en egen juridisk person?
- Vem ska ha ekonomiskt ansvar ifall verksamheten går dåligt?
- Vill du att pengarna i verksamheten ska skiljas från dina privata?
- Hur ser framtidsplanerna ut för verksamheten?
De vanligaste företagsformen vars syfte är att generera vinst är enskild firma, handelsbolag och aktiebolag. Beroende på hur du har besvarat frågorna här ovan så finns det olika företagsformer som passar olika behov. Att välja fel företagsform i början kan bli kostsamt om du i framtiden vill byta företagsform. Företagsformen du väljer för din verksamhet bestämmer även hur du skattar på vinsten, tar ut lön och om du är betalningsskyldig eller inte om företaget skulle gå dåligt. Låt oss börja med enskild firma.
Enskild firma
Enskild firma passar dig som planerar att driva din verksamhet ensam. Att starta enskild firma är den enklaste och billigaste företagsformen att driva då du endast behöver ansöka om F-skatt och registrera moms för verksamheten. Företagets organisationsnummret för verksamheten kommer sedan vara ditt egna personnummer.
Personligt ansvar i Enskild Firma
När man driver enskild firma agerar inte verksamheten som en juridisk person och företaget kan inte ingå i avtal. Utan det är du som företagare som är personligt ansvarig för verksamheten och ekonomin. Detta betyder att om det skulle gå dåligt för verksamheten så kommer det påverka din personliga ekonomi. Då det inte finns någon skillnad mellan din privata ekonomi och verksamhetens ekonomi.
Anställa personal i Enskild Firma
När man driver enskild firma räknas man inte som anställd på företaget utan man betalar skatt på den vinst man gör i verksamheten. Att driva enskild firma innebär inte att du inte kan anställa personal. Att ta in anställda i din enskilda firma är lätt. Det du behöver göra för att anställa personal i din enskild firma är att registrerar dig som arbetsgivare i samband med anställningen hos Skatteverket.
Starta firma utan kapital
Största fördelen med enskild firma är att du enkelt kan starta din verksamhet utan att investera något större kapital. Det kan passa dig som har ett intresse inom ett område som man kan börja ta betalt för att göra för andra och planerar att i framtiden driva verksamheten själv. Nackdelen med enskild firma är det personliga ansvaret man har för verksamhetens ekonomi och rättstvister. Det kan även vara svårt att skilja mellan personliga utgifter och verksamhetens utgifter. Om du planerar att expandera verksamheten i framtiden och vill att verksamheten ska kunna agera som en juridisk person kan aktiebolag vara en bättre företagsform för dig.
Handelsbolag
Om man planerar att driva verksamheten med en eller flera partners kan företagsformen handelsbolag passa dig! I ett handelsbolag så agerar verksamheten som en juridisk person och kan ingå i avtal. Personerna som skapar handelsbolaget kallas för bolagsmän och kan vara antingen privatpersoner eller företag.
Teckna kompanjonsavtal vid start av Handelsbolag
I många fall när man startar ett handelsbolag så skriver man ett kompanjonsavtal som beskriver var och ens skyldigheter och ansvar i verksamheten. Det finns dock inget krav på att man måste skriva ett kompanjonsavtal när man starta handelsbolag. Men det kan vara bra att ha på papper så man tydligt vet vad som gäller.
Ansvar och skyldighet i Handelsbolag
Största fördelen med handelsbolag är att du inte behöver sätta in något kapital när du startar bolaget och att handelsbolaget kan gå in i avtal och agera som en juridisk person. Men till skillnad från aktiebolag, som vi beskriver här efter, så är du som bolagsman (ägare) ekonomiskt skyldig i verksamheten. Det kan därför vara bra att teckna ett kompanjonsavtal där det tydligt framgår vem som kommer vara ansvarig om verksamheten skulle hamna i en rättstvist eller få skulder.
Kommanditbolag
I handelsbolaget kan man också anställa personal. Om inget annat finns skrivet i kompanjonsavtalet så ska vinsten i handelsbolaget delas lika mellan bolagsmännen. Man kan även välja att skaffa ett kommanditbolag vilket innebär att en av delägarna endast har begränsat ansvar i verksamheten. Med det menas att personen med begränsat ansvar endast är ansvarig för så mycket pengar som personen har investerat. Kommanditbolag kan passa dig som har delägare som vill ha mindre ansvar i bolaget.
Tips för dig som funderar på att starta Handelsbolag
Funderar man på att starta företagsformen handelsbolag kan det vara bra att skriva ett kompanjonsavtal trots att det inte finns något krav på att man måste göra det. Kompanjonsavtalet behöver inte vara komplicerat. Skriv ner de punkter ni tycker är viktiga och tydliggör var och ens ansvar i verksamheten. När ni har skrivit under kan ni lägga dokumentet åt sidan. Allt kan hända när man driver verksamhet och det kan komma till hands i framtiden och skydda er alla ifall något skulle uppstå.
Aktiebolag
När du väljer att starta aktiebolag agerar verksamheten som en egen juridisk person. Detta innebär att du som företagare inte blir betalningsskyldig för kostnader och skulder i verksamheten. Det vill säga så länge du som aktieägare ser till att skatten betalas korrekt, skulle detta missas kan du som aktieägare bli betalningsskyldig. Så håll alltid koll att korrekt summa betalas in och att betalningarna sker i tid.
Aktiekapital
Aktiebolag är ett bra alternativ när man planerar att starta verksamhet med andra eller att ta in delägare i ett senare skede. Men det går även bra att starta aktiebolag ensam. Beroende på om du planerar att starta ett privat eller publikt aktiebolag så ska man vid registrering av aktiebolaget till Bolagsverket betala aktiekapital. Sedan 1 Januari 2020 måste du som vill starta privat aktiebolag betala 25 000 kr. Vill man starta publikt aktiebolag, där aktierna går att köpa på börsen, måste man investera 500 000 kr i aktiekapital. Om man inte har pengarna till att investera 25 000 alternativt 500 000 kr direkt i bolaget kan man använda sig av apportegendom eller genom att ta ett lån på banken.
Styrelse i Aktiebolag
När du väljer företagsformen aktiebolag finns det vissa regler och bestämmelser som måste följas. Alla aktiebolag måste inneha en styrelse och måste beroende på om det är privat eller publikt aktiebolag ha minst en ledamot och en supplement. Det är även styrelsen ansvar att se till att årsredovisningen upprättas och är korrekt vid räkenskapsårets slut och skickas till Bolagsverket i tid.
Mindre personlig risk med Aktiebolag
Största fördelen med företagsformen aktiebolag är den minskade personliga risken för dig som företagare. Att anställa personal är alltid en risk för företaget. Eftersom aktiebolaget agerar som en juridisk person är det verksamheten som går in i anställningsavtalet och inte du som privatperson. Om man planerar att expandera snabbt i framtiden kan aktiebolag också vara gynnsamt då man lätt kan ta in kapital från andra investerare i verksamheten.
Lön och vinst i Aktiebolag
När det kommer till skatt och lön i ett aktiebolag tar du som aktieägare ut en lön varje månad. Därefter kan man ta aktieutdelning på eventuell vinst som verksamheten har gör. Dock kräver aktiebolag större investering för dig som företagare och att man har en styrelse och bolagsstämma varje år. Beroende på verksamhetens storlek kan man även ha revisionsplikt och det är styrelsens ansvar att se till att årsredovisningen blir korrekt och ivägskickad i tid.
Sammanfattning
Vi hoppas att denna genomgång av de vanligaste företagsformerna har kommit till användning och att du känner dig säkrare över vilken företagsform som passar din verksamhet bäst. Har du ytterligare frågor om någon av företagsformerna eller frågor kring bokföring och bokslut för respektive företagsform är du varmt välkommen att kontakta oss.
Relaterade Artiklar:
-
Dags att Deklarera 2021: Viktig information och tips för att förbereda och genomföra din deklaration för året. Läs om att deklarera
-
Årsbokslut Handelsbolag: Hur du upprättar årsbokslut för handelsbolag och vilka tjänster som kan underlätta processen. Utforska årsbokslut för handelsbolag
-
Övergång från Enskild Firma till Aktiebolag – Din Guide i Sverige: Steg-för-steg-guide för övergången från enskild firma till aktiebolag och vad du bör tänka på. Läs guiden för omvandling
-
Så Startar Du Ett Handelsbolag: Allt du behöver veta för att starta ett handelsbolag, från juridiska krav till praktiska steg. Lär dig starta handelsbolag
-
Att Välja Rätt Bokföringsprogram: Tips för att hitta det bästa bokföringsprogrammet för ditt företags behov. Välj rätt bokföringsprogram
-
Fördelar med att Ta Hjälp av en Redovisningsbyrå: Upptäck hur en redovisningsbyrå kan bidra till din företags framgång och effektivisera din ekonomihantering. Läs om fördelarna
-
Bokslut Enskild Firma Steg för Steg: En praktisk guide till hur du genomför bokslutet för din enskilda firma. Följ steg-för-steg guiden